torsdag 10 maj 2012

Experiment för hela slanten - vecka 19


Förra veckan lovade jag dela med mig av bilder från tesselleringen så här kommer de. Resultatet blev många fina mönster.
På tekniken i onsdags jobbade vi med att bygga högt. Vi tittade på olika höga byggnader i världen och funderade vilka olika saker man behöver tänka på när man ska bygga riktigt högt. Efter detta fick eleverna i smågrupper tillämpa detta och bygga så högt och stabilt som möjligt med hjälp av papper och tejp. Vi kunde i summeringen av uppgiften konstatera att de mer lyckade konstruktionerna i denna uppgift hade:

slät botten
bredare nertill och smalare upptill
låg tyngdpunkt Då till veckans höjdpunkt, nämligen besöket på Tom Tits experiment i Södertälje. Besöket var upplagt så att vi började kl. 8.30 med pedagogledda experiment med temat luft. Efter detta rörde vi oss runt på området för att fritt testa olika experimenten och aktiviteterna. Detta upplägg var mycket lyckat och jag upplever att eleverna fick ut väldigt mycket av dagen när den inleddes med ledda experiment och följdes av att upptäcka på engen hand. Eleverna kunde på så sätt bära med sig de visdomar de fått i de pedagogledda experimenten till de experiment och aktiviteter de valde att göra själva senare.

En morgontrött/förväntansfull skara väntar på att dagens äventyr ska dra igång.

Tom Tits experimets duktiga pedagog Katarina tog emot oss och inledde dagen med en liten introduktion till temat luft.


För att konkretisera luften om kring oss och att den strävar efter att vara lika mycket på alla ställen använde sig pedagogen av såpbubblor, stoooora såpbubblor.

 Efter den gemensamma introduktionen var det dags för eleverna att testa olika experiment i små grupper. Här ska eleverna fundera över vad det är som gör att puckarna rör på sig utan att man rör dem.

"Kan man skjuta luft?" var en av frågorna som eleverna skulle söka svar på i ett av experimenten.


"Coolt!!!"

Eleverna jobbade med olika experiment som de sedan redovisade till Ken och mig. Det var mycket intressant att få höra deras listiga tankar.

Katarina avslutade med ett experiment som en gammal grek gjorde för att bevisa att luft faktiskt är något

Efter ett litet förmiddagsmellanmål begav vi oss ut för att ta del av alla de roliga aktiviteter som man kunde ta del av i parken utanför.

Man kunde krypa i mörkret i kloakerna....

... gå på lina...

 
"Yes!! Jag klarade det!!"

Snurra runt, runt tills man blev riktigt yr i huvudet...

Men DAGENS HIT var utan tvekan att leka på denna vattensprutande plattform. Tanken med aktiviteten var att man skulle undvika att bli våt, men en del av eleverna uppfattade att syftet snarare var det motsatta...

Några tuffa tjejer vågade sig på ett åk i robotarmen... 

Björntjejer ute och flyger.


Spännande saker!

"Vad gör man här?"

"Är du säker på att mitt hjärta slår?"

Så här många kepsar glöms på Tom Tits varje månad och efter vårt besök blev de åtminstone två fleecejackor rikare. Av detta kan vi dra slutsatsen att det minsann inte är lätt att hålla reda på sina saker när det finns mycket att titta på...
När man gör sådana här utflykter med en grupp elever märker hur det stärker sammanhållningen i gruppen. Man hittar lättare varandra och det finns mycket att upptäcka och prata om tillsammans. Utflykter som denna ger oss med andra ord en fin möjlighet att stärka banden mellan oss vilket vi har stor nytta av i det vardagliga arbetet i skolan. Vi vill passa på att sända ett stort tack till er föräldrar som ställde upp med skjutsar och till Linda och Jonas som var med oss hela dagen på Tom Tits!

I morgon fredag beger jag mig tillsammans med Tigrarnas Linda K till Örebro för att delta i ett diskussionesforum kring hemligheterna bakom en lyckad undervisning under ledning av professor John Steinberg. Jag är full av förväntan och hoppas komma hem med ryggsäcken full av inspiration och ideér som jag kan tillämpa i varglyan!

Ha en trevlig helg!!

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar