lördag 2 juni 2012

Tidsresa och skräpkonst - vecka 22


Denna vecka har vi fått vara med om en spännande resa tillbaka i tiden för att känna på hur det var att leva i början av 1900-talet. Vi gjorde nämligen ett besök på Callanderska gården i Mariefred. Besök gärna deras hemsida här.

 Tjejerna tilldelades förkläde och hukle som det så fint heter på Österbottnisk dialekt. Jag har aldrig hört det användas på riktig svenska men skulle gissa att det heter något i stil med huvudkläde.

Killarna tilldelades varsin mössa i äkta Emil i Lönneberga-stil.


 Tjejerna poserar tillsammans med en staty av Frideborg Schultz som donerat en klädsamling med kläder från sekelskiftet 1900 till Mariefreds hembygdsförening.Härlig dag med kära vänner och spännande upplevelser!

Under dagens lopp fick eleverna pröva på olika saker som man gjorde förr i tiden.

Eleverna fick sandpappra smörknivar som de fick ta med sig hem.

 De fick göra fläta och snurra band av garn...


...och slipa knivar och yxor.

De fick till och med tvätta kläder.

Förutom detta fick man även pröva på att såga, äta äkta hemgjorda plättar gjorda på gammaldags vis, ta sig en titt i vävarstugan och på de olika utställningar av gamla saker som finns på gården.

Plötsligt kom en luffare på besök och bjöd på trallvänlig musik...

... och då var det många som kände för en liten svängom i solskenet.

Till sist bjöds vi på saft och bulle.

Vi hade en mycket trevlig dag på Callanderska gården och eleverna tyckte att det var väldigt kul att få pröva på vardagliga sysslor från förr i tiden. Till slut kunde vi konstatera att nog var det annorlunda nog, livet förr i tiden.

En annan av veckans höjdpunkter var skräpkonsten. Ideérna flög från höger till vänster och inspirationen flödade. Allt från streckkodsläsare till glada plastflaskor tillverkades och alla konstverk med skriftliga beskrivningar finns utställda i flygeln under nästa vecka, var goda och ta del av dessa fina arbeten!Nedan ser ni bilder från en samarbetsövning i tekniken med syfte att åstadkomma en kulbana på 15 minuter. Mission completed! Alla grupper fick till fungerande kulbanor under utsatt tid, snyggt jobbat säger jag bara!Eftersom detta är mitt första arbetsår som lärare har jag inte tidigare varit med om denna "vi går mot sommarlov"-period tidigare. Jag har fått konstatera att det faktiskt påverkar eleverna (och fröken också för den delen) avsevärt det här med att det snart är sommarlov. De börjar bli trötta på att sitta inne och jobba och pigga på att vara ute och busa. Man märker att koncentrationen tryter snabbare och att de har svårt att hålla sig från varandra. MEN jag förstår dem till fullo. Det har varit en intensiv vinter och vår för Vargarna med skol- och klassbyte, nya rutiner att anpassa sig till och framför allt intensivt skolarbete. Då blir man trött. Men vi är snart i mål med detta skolår och framför oss har vi endast en vecka, med intensiva förberedelser inför vårfesten på fredag och förstås sommarlovet.

Ha en trevlig helg!!

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar