lördag 22 september 2012

Vargarna och Afrika - vecka 38

Hej igen!

Veckorna går så otroligt snabbt nu för tiden. Jag vet inte om det har att göra med att vi hinner göra så mycket eller om det är för att vi har roligt, en kombination av båda hoppas jag, men nu sitter jag i alla fall här och ska skriva blogg igen. När man sitter så här och ska sammanfatta veckan gräver man i sitt "arkiv" och funderar...  

... var ska jag börja och hur mycket ska jag berätta?

Denna vecka har vi i alla fall haft besök av SSL som har bjöd oss med på en liten resa till Tanzania. Vi fick se handgjorda smycken, handgjorda leksaker, tyger, bilder från vår vänskola i Mbuku och så berättade de om hur man lever och livnär sig i Tanzania. Vi fick lära oss en hel del nya saker.


Visste ni ...
... att Tanzania till ytan är 8 gånger större än Sverige?
och att det bor närmare 40 miljoner människor där?
... att männen i Tanzania har flera kvinnor som bor i varsin hydda?
och att mannen inte bor med någon av sina fruar och barn, utan bara hälsar på ibland?
... att barnen alltid är glada i Mbuku?
... att man bygger sina hyddor av bl.a. kobajs?
... att man inte blir rånad på gatan i storstaden Arusha om man bär ett speciellt halssmycke som massajerna gjort?

Detta och en hel del annat fick vi lära oss om tillsammans med Ulf, Ingabritt och Kjell från SSL.

Detta är ett halssmycke som massajerna gjort och det föreställer ett kors. Den som är vän med massajerna blir inte rånad så detta ska man ha på sig om man vill undvika att blir rånad när man åker till  Tanzania.

Fina smycken. Ingabritt har lärt sig att göra sådana här smycken av massajerna. Hon gör smycken och säljer. En gång fick hon ihop så mycket pengar att man kunde köpa 40 nya skolbänkar till skolan i Mbuku. Bra jobbat!


Kjell visar och berättar.

Handgjorda leksaker, skor och andra förnödenheter...

Här testas cyklande gubben. 
Omdöme: Fungerar bra!

Här testas ett typiskt "massajiskt" halsband.
Omdöme: Fungerar också som huvudbonad.

Annat som hänt i veckan är att temat Djur i Sverige avslutades med frågesport i fredags och så har vi kört igång med vårt nya tema Nordisk barnlitteratur.


Eftersom jag är en av skolans biblioteksansvariga vill jag passa på att göra lite reklam för vårt nya skolbibliotek på andra våningen i Viken. Trevlig läsning och samvaro med slottsutsikt, kan det bli bättre? Välkomna in!
På fredag hade Vargarna Jonathan N. som vikarie med anledning av att jag själv deltog i seminariet När skolan lyfter i Köping som handlade om skolutveckling och närmare bestämt datorer och iPads i skolan. En välkommen dos med inspiration nu när Vargarna snart ska få sina datorer.

Snipp, snapp, snut så var veckans blogginlägg slut.
Ha en riktigt bra helg!

/Linda


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar