fredag 13 september 2013

Hälsningar från Skrivarverkstaden!


Hej allihopa!

Ja, höstens tema på skolan - Nobel - har verkligen format Vargarnas vardag de senaste veckorna. Samtliga äldre elever på skolan har nämligen iklätt sig författarens roll och skriver som bäst de bästa deckare och mysterier som har producerats på Gripsholmsskolan. Med pannan i djupa veck och med fingrarna dansande på tangenterna håller Vargarna alltså på att skriva vinterns stora kioskvältare. En jury, bestående av äkta proffs kommer att läsa samtliga alster och flera av bidragen kommer att belönas i olika kategorier med det prestigefyllda "Lilla Nobelpriset i litteratur". Det är glädjande att se den iver med vilken eleverna tagit sig an uppgiften!

Veckan inleddes med en brandutrymningsövning, som för Vargarnas del var väldigt odramatisk. Det var ju ingen konst för oss att ta oss ut ur vårt klassrum och ut på gården, när vi redan övat på en svårare variant av brandövning - att fly genom källarfönstret i vår matsal.

Trots matte, musik- och idrottstimmarna tycks ändå författartimmarna vara de som Vargarna längtar mest efter. Ett välkomnat avbrott i veckorutinerna var ändå gästerna på onsdagen, då Frida Ulvegren och Ingela Korsell besökte skolan för att dela med sig av sina erfarenheter. Frida är serietecknare och lät Vargarna prova på serietecknande med sådana tuschpennor som riktiga yrkesmän använder. Ingela fortsatte med att berätta för eleverna hur hon blev författare, hur hon tänkte som barn och hur hennes första böcker kom till. Samtliga tillfrågade elever var väldigt nöjda med vad de fått lära sig under dagen och om möjligt mer inspirerade än någonsin. Fantasin bokstavligen sprudlar kring eleverna, det var något jag också fick se när de framförde sina dramatiseringar av "en skoldag för hundra år sedan" på historielektionen!

Vi har under den gångna veckan haft ett synnerligen vackert sensommarväder. Nu visar meteorologernas kartor på sjunkande temperaturer och mer nederbörd inför den kommande veckan. Men jag tror att vi ändå skall hoppas på en fortsatt vacker höst, och jag hoppas att vi får fint väder när vi nästa vecka beger oss på cykelutfärd till Åkers krutbruk. Det var nämligen inte bara Nobel som visste hur man får det att smälla - det har man vetat i Åkers i många hundra år! Det besöket ser jag själv verkligen fram emot.

Tänk så mycket som hinner hända på en vecka! Jag är säker på att nästa vecka blir lika innehållsrik, trots att den är en dag kortare i.o.m. att skolan är stängd på måndag.

Ha det bra till vi ses igen!
/Uffe


Dimman på morgonen fungerande som rökridå vid brandövningenIngela var en god berättare som gav fina tips till författarna.


Skrivarkoncentration


Skrivarglädje!


Att läsa varandras är ett bra sätt att hjälpa varandra vidare.


Glada miner när spännande berättelser tar form!


Skaparglädje också på syslöjden.


Utomhusverkstad!


Höstens träslöjd: en lufthiss skapas!Full mundering!


Sträng magister för hundra år sedan.


Barnen hade det inte bättre förr - det var alla överens om!


Tuschteckningar. Också böckerna kommer att få illustrationer!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar