tisdag 7 februari 2012

Heartware - vecka 5

  Ni har säkert hört om ett av skolans tyngdpunktsområden - Heartware. Jag tror att de flesta av er ställer samma fråga som jag ställde mig när jag var ny i skolan, vad är då detta Heartware egentligen? 

Heartware handlar om att man har en positiv mental inställning till de utmaningar och till de människor man möter i sin vardag. Heartware är viktigt för att man ska kunna uppnå de mål man har och för att kunna skapa en positiv tillvaro att trivas i. För att påminna oss och peppa oss i vårt arbete med Heartware i skolan har  äventyrerskan Renata Chlumska fungerat som vår mentor. 
Som förberedelse inför vinterexpeditionen som går av stapeln vecka 7 hade vi en skype-träff med Renata under veckan som gick. Hon påminde oss om hur viktigt att vi peppar oss själva och våra vänner och hur vi genom att ta små steg i taget kommer vidare när det känns tungt. Barnen fick ställa frågor till Renata och så fick de även en läxa av henne. Läxan var att svara på följande frågor:

1. Vilket Heartware-områden är jag duktig på?
2. Vilket Heartware-område vill jag bli bättre på?


En av förutsättningarna för lärande är definitivt att man kan känna sig trygg och trivs i skolan. För att vi alla ska kunna trivas i skolan måste vi kunna bemöta och stötta varandra på ett positivt sätt. 

När nya elever kommer till skolan bär de med sig en ryggsäck med erfarenheter, både fina och mindre fina. För att kunna växa in i de värderingar som vi har här på Gripsholmsskolan behövs tid och vägledning.    

Ett av de viktigaste ämnen på Vargarnas schema för tillfället är EQ. Frågor som genomsyrat en stor del av arbetet de senaste veckorna handlar om hur vi bemöter varandra med respekt, hur vi hanterar konflikter som uppstår samt hur vi kommunicerar med varandra för att undvika missförstånd. Följande punkter har poängterats speciellt:
  • Vi pratar med varandra på ett positivt sätt
  • Vi lyssnar på varandra
  • Alla får vara med och leka
  • Vi slåss och sparkas inte
  • Vi ger varandra arbetsro
Trots att mycket energi läggs på att vägleda eleverna i de sociala relationerna i skolan nu kan det förekomma situationer som kan behöva uppmärksammas. Här är ni föräldrars hjälp väldigt viktig. Om det hemma kommer fram information från era barn om situationer eller beteenden som upplevs som mindre trevliga är det viktigt att ni kontaktar er lärare, i detta fall mig. Ett omedelbart ingripande i sådana situationer är viktigt.


Under veckan har vi också jobbat med blyerts i bilden. Här tränar vi blyertsteknik genom att rita vi av tigrar.


Vi har gjort en födelsedagskalender.


Vi har jobbat med kreativt skrivande. Eleverna har fritt fått skapa texter. Väldigt uppskattat!


Vi har jobbat med multiplikationstabellen på iPad. Vi använde en app vid namn Timestables on 3 big wheels.
Det var allt för detta inlägg. Tack och på återhörande!

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar