söndag 12 februari 2012

Kärlek, gränser och slottsbesök - vecka 6


Jag sitter ännu en gång och funderar på vad jag skall skriva i bloggen denna vecka och kommer även denna vecka fram till att vi jobbat mycket med frågor om regler, respekt och värderingar. Jag förstår att ni föräldrar tänker ”Gör de inget annat än jobbar med EQ i den här skolan?”. Svaret är ”ja, det gör vi” men en nybildad grupp kräver mycket mer arbete med sociala relationer och fastställande av ramar och gränser än man kan tänka sig samtidigt som det är en förutsättning för att skapa en god läromiljö. Att skapa de rätta förutsättningarna för en trygg och stimulerande läromiljö är ett omfattande arbete.
Under veckan har det varit fokus på att respektera de regler som finns i skolan och att respektera vuxna. Att man följer de anvisningar en vuxen ger, att man går ut när det är rast, att man går in när rasten är slut och att man inte sparkar och slår varandra. Rektor Nina har också samtalat med eleverna om vikten av detta. Massagemålning på gång!

Ett av de största målen när en ny grupp elever samlas ihop är ju förstås att skapa en god sammanhållning och ett positivt klimat i gruppen. Vi är på god väg med att skapa en bra sammanhållning i Vargarna. Alla vill, vågar och får utrymme att uttrycka sig och vara delaktiga, vilket förstås även underlättas av att det är en så liten grupp ännu. 
Nästa steg i utvecklandet av det sociala klimatet i gruppen är att lära känna övriga elever på skolan, i synnerhet Björnarna, lite bättre. Efter sportlovet kommer vi att börja ha EQ-övningar och lek i fasta grupper (förutbestämda grupper) tillsammans med Björnarna en gång i veckan. Detta gör vi för att lära oss att även umgås med andra än de som går i vår klass. På så sätt kan vi lära oss mera om hur man man kommer överens och umgås med andra. Det ger även en möjlighet att hitta fler kamrater och ”vidga sina vyer”.
För att undvika missförstånd är det viktigt att vi pratar med varandra. På EQ har vi pratat om hur viktigt det är att vi pratar med varandra på ett respektfullt sätt och att vi lyssnar på varandra. Vi har övat på hur man använder jag-språk istället för du-språk, t.ex. med du-språk säger man ”Du fattar ju ingenting” medan man med jag-språk kan uttrycka samma sak på ett mera respektfullt sätt ”För mig så känns det som om du inte förstår vad jag säger”. Vi var alla överens om att det kändes bättre att få hör jag-språk istället för du-språk.


Vi har även sysslat med annat än EQ under veckan och vi körde igång med en riktigt sportig måndag. På förmiddagen var vi på Gripsnäs och åkte skridskor, skidor och pulka. Bitande kalla vindar men ack så härligt att vara ute i friska luften! Efter lunch Vargarna iväg till Åkersbadet för att simma.
Under veckan har vi också Arbetat med jordgloben och våra världsdelar i SO och så har vi har lärt oss mera om vad teknik är. I teknik fick eleverna en lite uppgift över helgen och det var att göra en lista på teknik som de hittar si sina hem. Spännande att se vad de hittat när vi möts igen på måndag :)
I svenskan har vi jobbat med veckans ord och kreativt skrivande. I kreativt skrivande jobbar vi med att ge utlopp för vår fantasi genom att skriva och på så sätt stimulera skrivlusten och -glädjen. Denna vecka gjorde vi med gemensamma berättelser. Alla elever tog fram sina svenskahäften och skev rubriken ”Sagan om den lilla, lilla...” Eleverna fick själva bestämma vad sagan skulle handla om. Sedan bytte eleverna plats. Vid nästa plats skulle eleverna läsa det som skrivits hittills och skriva en mening som fortsättning på berättelsen. Sedan bytte vi plats igen. Vi fortsatte tills alla skrivit i allas häften och sedan läste vi upp berättelserna. Vilka roliga berättelse det blev!

På onsdagen besökte vi Gripsholms slott för att få en guidad rundtur. Vår guide Jim berättade om Gustav III och vi fick se hans våning. Det var pirrigt för vissa att gå till slottet, kanske har de hört spökhistorier om slottet, men i efterhand kan vi konstatera att det verkligen var intressant. Det var så intressant att vissa hade svårt att slita sig!

Intressant att få höra om Gustav III.

Ett gäng vargar lyssnar koncentrerat.

Givetvis måste man ju kika ner i brunnen när man är på slottet.
På raster och idrott har det varit skidåkning för hela slanten vilket eleverna varit fullkomligt begeistrade över. Mera skidåkning utlovas nästa vecka!

/Linda


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar