lördag 13 september 2014

Riksdagsval, broderier och multisport!


Vecka 37 var återigen en inspirerande och rolig vecka. I svenskan blev de flesta klara med kapitlet om riddare, men vi har också börjat behandla Tove Jansson-temat som kommer att hålla på till veckan efter höstlovet. Den första uppgiften vi gör i svenskan med Tove-anknytning är att stifta bekantskap med Muminvärldens invånare. Vi försöker lära oss att beskriva de olika egenskaperna och personligheterna hos de olika figurerna i dalen där Mumin bor. Den slutliga uppgiften blir att skapa en egen figur till Mumindalen. Då skall vi inte bara hitta på varelsens utseende, utan fokusera mycket på att beskriva dess personlighet, känslor och egenskaper. Vargarna har redan tränat detta när de gjorde sina fiktiva riddare, så det skall bli väldigt intressant att se slutresultaten.

På tisdag hade vi en arrangerad brandövning. Jag blev glad över det lugn och den saklighet som vargarna visade under övningen. Det krävs ju en del tålamod för att utföra en sådan övning när det inte "är på riktigt", men vargarna visade här sin mognad på ett tydligt sätt.

På torsdagen hölls Gripsholmsskolans eget riksdagsval. Eleverna i femmorna och sexan hade fått intensivlektioner i riksdagens uppgifter och de olika politiska partierna har man kunnat bekanta sig med i korridoren under en veckas tid. De har också gjort valkompasser för att få ett hum om var man ligger med sina åsikter. På torsdag var det alltså dags: sjuorna hade ordnat vallokal och fungerade som valfunktionärer och de olika klasserna kom turvis för att rösta. Vilken upplevelse att se eleverna göra allt detta på egen hand! Väljarna fick anmäla sig vid vallängdsbordet, fick en röstsedel, fick gå bakom skärmen för att rösta, fick limma ihop rösten, få den stämplad, för att till sist lägga den i urnan. Sjuorna hade t.o.m. ordnat så att varje väljare fick en bit ost som tack för deltagandet. Mycket proffsigt att både väljare och funktionärer! Och resultatet då? Rösträknarna arbetade raskt och systematiskt och resultatet presenterades kort efter att vallokalen stängt. Moderaterna fick det största förtroendet och skulle, om Gripsholmsskolans elever fick bestämma, blida regering utan stödpartier, då de fick 52% av rösterna.

På fredag var det multisportdag. Tyvärr var jag själv frånvarande den dagen, men mailen och bilderna jag fått sända till mig vittnar om en lyckad dag.

Kolla nu in bilderna från veckan som gick, vi ses på tisdag (På måndag är skolan stängd)

Mvh U

Syslöjd: Muminmotiv
I klassrummet:
Mattelektion
Vårt mysiga klassrum
I vallokalen
Resultatet från Gripsholmsskolans riksdagsval

Målvakt på rasten

Mulitsportdagen:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar