lördag 6 september 2014

Muminmamman och riddare, kemi och politik


Välkommen till ett nytt avsnitt i vargarnas bloggföljetång!

Vargarna har haft en väldigt innehållsrik vecka. Egentligen en sådan "vanlig" vecka som vi hoppas att alla veckor kommer att bli: varierande, rolig och lärorik. Tyvärr har många elever drabbats av den seglivade förkylning som ofta dyker upp i början av skolåret och klassen har haft ett bortfall på 5-6 elever flera dagar. Jag hoppas att alla tillfrisknar snart, liksom att nästa vecka skall bli lika intressant som den som gick.

Vi inledde måndagen med att inleda höstens tema: Tove Jansson - konstnär, formgivare och Mumins skapare. Vi kommer under hösten att fokusera på henne och hennes skapelser, både  svenskan och i bilden. Men den här veckan tog vi oss an de nya läroböckerna i svenska: Zick Zack. De visade sig gå bra hem hos eleverna som jobbat med ett riddartema hela veckan.

En annan nyhet var den första lektionen i skolans nya fysik/kemisal. Jag föredrar att kalla den för skolans laboratorium eftersom den inte känns som någon undervisningssal, utan mer som en riktig kemiverkstad, utrustad för experiment av hög klass. Jag gillar att påminna eleverna om att Jöns Jacob Berzelius på 1800-talet upptäckte grundämnet selen i ett av husen bredvid skolan - han skulle säkert vara nöjd med att se vargarnas iver i NO:n!

I SO:n har vi fokuserat på riksdagen och de politiska partierna med anledning av det stundande valet. I skolan kommer Åk 7 att ordna Gripsholmsskolans eget val torsdagen 11/9. Då kommer klasserna 5-7 att rösta fram skolans favorit till riksdagen. Vargarna visar sig ha rätt god koll på de olika partierna och det blir spännande att se resultatet på torsdagen.

Jag hoppas att fredagens klassevenemang i Strängnäs blev lyckat! Tråkigt att missa den här chansen att umgås med vargarna utanför skoltid, men jag tröstar mig med att vi ses igen på måndag!

Kolla in veckans bilder och ha det så bra!

//U


 Samling inför Tove Jansson temats kick off
Det fina vädret bidrog till stämningen
 Snusmumriken kom också på besök
Vargarnas nya färgpennor granskas
Som på julafton!
Redo för nästa lektion
Vacker utsikt + lekande barn = utmärkt miljö för en rastvakt!
Unga vetenskapsmän
Undersökning
Experiment i par
Forskningsrapporten fylls i
Utrustningen som donerats från Åkers krutbruk fungerar utmärkt!
Tålamod och koncentration!
Roligt och spännande!
Iakttagande undersökning
Teamwork
Vad händer när man filtrerar det här måntro?
"I want the file first thing tomorrow morning professor"
Alla sinnen behövs när man jobbar med kemi
Blivande nobelpristagare?
Fiktiva riddare fantiseras fram
Kolla på min!
Varje riktig riddare har naturligtvis sitt eget adelstecken
Teckning på rasten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar